Heinäveden kunta valmistautuu tulevaisuuteen

Päivitetty: 14. syys 2021


Elokuun alussa on vielä lämmin. Ajan Heinävedelle tunnin matkan Joensuusta pitämään tulevaisuustyöpajaa Heinäveden kunnan valtuutetuille, johtoryhmälle ja muille sidosryhmille.


Työpaja pidetään Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa, missä en häpeikseni ole eläissäni käynyt, vaikka niin hieno matkailukohde on kovin lähellä kotiani.


Suuret kuusipuut reunustavat Valamon luostarin kävelytietä. Ympäristö huokuu historiaa ja menneitä muutoksia sekä rauhoittavaa toivoa tulevaisuudesta.


Tulevaisuuteen meidän olisikin tarkoitus tänään matkata. Pidettävien työpajojen teemana on miltä kuntien toiminta näyttää 10 vuoden kuluttua.


Kymmenen vuoden päähän voi olla vaikeaa ennustaa. Varsinkin pandemian aiheuttamien yllättävien käänteiden takia, tulevaisuus voi tuntua arvaamattomalta. Kuitenkin suuret globaalit muutosvoimat, megatrendit, säilyvät ja jatkavat kulkuaan, yllättävistä käänteistä huolimatta.


Pandemia on toki joko hidastanut tai nopeuttanut joitakin megatrendejä. Esimerkiksi kaupungistuminen on hidastunut ja digitalisaatio kiihtynyt. Nämä ja monet muut megatrendit vaikuttavat tulevaisuuteemme tavalla tai toisella pandemiastakin huolimatta. Voimme vain valmistautua varautumaan yhä paremmin yllättäviinkin käänteisiin tulevaisuudessa.


Heinävedellä päivän aikana pidämme kaksi identtistä Tarve-työpajaa, joissa pohdimme kuntien tulevaisuutta peilaten megatrendeihin: millaisia muutoksia megatrendit aiheuttavat kunnille tulevaisuudessa.